Vrij Zijn zoals je al bent

Het is een kunst om stil te staan bij wat je zelf wilt, daar ruimte voor te hebben tussen van alles en nog wat. Om stil te staan bij wat je wilt is het nodig dat je weet dat je er simpelweg kunt Zijn, helemaal zoals je al bent. Zijn zoals je al bent is er altijd nu, zonder voorwaarden, zonder dat dat een project is dat je alvast verkoopt maar nog moet bewijzen, zonder hypotheek op succes in de toekomst. Zijn zoals je al bent hoeft niet meer te slagen en kan ook niet mislukken. Dit Zijn zoals je nu bent is je basis. zijn zoals je nu bent is altijd al gegeven. Er is zelfs niet méér te bereiken dan op elk moment te zijn zoals je nu bent. Zijn zoals je nu bent gaat nooit voor- of achteruit. Zijn zoals je nu bent is simpelweg een altijd beschikbare realisatie van jouw vrije ruimte die voor je klaarligt als jij hier wilt zijn.

In plaats van jezelf te vergelijken, beoordelen en vreselijk je best te doen om daarna ooit een keer goed genoeg te kunnen zijn, kun je ook simpelweg beginnen met je geboorterecht aannemen van Zijn zoals je nu al bent. Hiermee laat je ook anderen vrij: zij hoeven jou dit niet meer te geven, je hebt niemand meer iets te verwijten zodra je aanneemt dat jij kunt Zijn zoals je al bent.

In de realisatie van Zijn zoals je bent stap je uit je wereld van ‘iets beters bereiken’, de wereld waarin dingen en mensen ‘goed of slecht zijn’. ‘Goed of slecht’ zijn oordelen die voortkomen uit vergelijking van één ding of mens met een ander, waardoor je niet meer ziet hoe iets of iemand zélf is. Op zichzelf is iedereen al Zijn zoals het is. ‘Nothing in itself is either good or bad, but thinking makes it so’, zegt Shakespeare. Dingen of mensen zelf zijn niet goed of slecht, dat is enkel hoe je erover denkt. ‘Het zijn niet de dingen die ons in beroering brengen, maar onze meningen over de dingen’, zegt de filosoof Epictetus.

Ook je mening is zoals die is, als je maar weet dat het jouw mening is en niet hoe de dingen of mensen zelf zijn. Je mening hoort bij jou, die komt voort uit wat jij verlangt. Verlangen is een mooi, liefdevol gevoel – en het maakt wat er is niet ‘goed of slecht’, ook al lijkt dat zo. Herken je jouw mening en je verlangen als iets dat bij jou hoort, dan laat je alles en iedereen vrij om te Zijn zoals het, hij of zij zelf is. Zo kun je jezelf en je wereld herkennen als Zijn, volmaakt zoals het is.

Ieder ‘ja-maar’ dat nu opkomt betekent niet dat er ’toch iets slecht is’, maar dat jij een verlangen hebt: niet de wereld is slecht, maar jij wilt vrede, vrijheid, geluk, welzijn voor iedereen. Mooi! Begin met Zijn zoals je al bent, ervaar dit. Hier is vrede, vrijheid, geluk en welzijn voor jezelf. Zo kun je iedereen vrijlaten te Zijn zoals ze zijn – nog meer vrede, vrijheid, geluk en welzijn. En van hieruit kun je vrijuit doen wat jouw verlangen in de wereld uirdrukt en jouw geluk verspreidt. Het begint met durven Zijn zoals je bent en jouw mening herkennen als een uiting van verlangen.